Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е

...
Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е
Коментари Харесай

Учени: Изяждането на риба oт река или езеро е равносилно на месец пиене на замърсена вода

Изяждането на една сладководна риба, уловена в река или езеро, е еднакво на пиенето за един месец на вода, нечиста с токсични " безконечни химикали ", се споделя в ново проучване, предава БГНЕС.

Невидимите химикали, наречени PFAS, са създадени за първи път през 40-те години на предишния век, с цел да устояват на вода и топлота, и в този момент се употребяват в произведения като незалепващи тигани, текстил, пожарогасителни пяни и опаковки за храни. Но поради неразрушимостта на PFAS, пер- и полифлуороалкилните субстанции се натрупват с течение на времето във въздуха, почвата, езерата, реките, храните, питейната вода и даже в телата ни. Нарастват апелите за по-строго контролиране на PFAS, които са свързани с редица сериозни здравословни проблеми, като увреждане на черния дроб, висок холестерол, понижени имунни реакции и няколко типа рак.

За да откри замърсяването с PFAS в локално уловена риба, екип от откриватели анализира над 500 проби от реки и езера в Съединени американски щати в интервала 2013-2015 година Според новото изследване, оповестено в списание Environmental Research, междинното равнище на PFAS в рибата е било 9500 нанограма на кг. Близо три четвърти от откритите " безконечни химикали " са PFOS - един от най-разпространените и рискови от хилядите PFAS.

Изчисленията на откривателите демонстрират, че изяждането единствено на една сладководна риба се равнява на пиянство на вода с PFOS в централизация 48 елементи на трилион в продължение на един месец.

Миналата година Американската организация за запазване на околната среда намали равнището на PFOS в питейната вода, което счита за безвредно, до 0,02 елементи на трилион. Общото равнище на PFOS в сладководната риба е 278 пъти по-високо от това, което е открито в продаваните в комерсиалната мрежа риби, се споделя в изследването.

Дейвид Андрюс, старши теоретичен помощник в нестопанската организация Environmental Working Group, която управлява проучването, съобщи пред Агенция Франс Прес, че е израснал, като е ловил и ял риба.

" Вече не мога да погледна риба, без да си помисля за замърсяването с PFAS ", сподели Андрюс, един от създателите на проучването.

Констатациите са " изключително тревожни заради въздействието върху общностите в неравностойно състояние, които употребяват риба като източник на протеини или по обществени или културни аргументи ", добави той. " Това проучване ме кара да бъда необикновено сърдит, тъй като индустриалните компании, които употребяват PFAS, са замърсили земното кълбо и не са подведени под отговорност. "

Патрик Бърн, откривател в региона на замърсяването на околната среда в английския университет " Ливърпул Джон Мурс ", който не взе участие в проучването, съобщи, че PFAS са " евентуално най-голямата химическа опасност, пред която е изправена човешката раса през 21-ви век ".

" Това изследване е значимо, тъй като дава първите доказателства за необятно публикувано прекачване на PFAS директно от рибата към хората ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Андрюс прикани за доста по-строго контролиране, с цел да се постави завършек на всички несъществени използва на PFAS.

Проучването идва, откакто в петък Дания, Германия, Нидерландия, Норвегия и Швеция представиха предложение за възбрана на PFAS пред Европейската организация по химикали на Европейски Съюз. Предложението, което е " едно от най-широкообхватните в историята на Европейски Съюз ", идва, откакто петте страни откриха, че PFAS не се управляват съответно и е нужна регулация в целия блок.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР